Сни і релігія: ставлення до сновидінь і їх тлумачення в різних віросповіданнях

0
279


З давнини люди цікавилися сновидіннями та їх тлумаченням. Особливо яскраво цей інтерес висловлювався за часів язичництва. Однак сновидінь знайшлося місце і в сучасних релігійних навчаннях. Про те, як ставляться представники того чи іншого віросповідання до так званих віщим снам, ми і поговоримо сьогодні.

Іслам

Згідно з мусульманським текстів, посланець Аллаха на землі сказав, що перед Судним днем всі, хто сповідує іслам, стануть бачити тільки віщі сни.

Арабські вчені (аліми) стверджували, що всі сни діляться на 3 типи: хороший сон (тобто сновидіння, дарована Аллахом), поганий сон (сон від Шайтана) і сон, в якому людина робить те, що робив наяву. Відрізнити їх один від одного зовсім не складно.

Гарне сновидіння є радісною звісткою, надісланої самим Аллахом. Такий сон викликає радість і є правдивим. Віщий сон, на думку мусульман, – 1/46 частину пророцтва. Це не так вже і багато, але не так і мало для того, щоб правильно витлумачити сон.

Погані сновидіння насилає на людей Шайтан. Зазвичай, такі сни викликають тривогу і страх, а також спонукають людину до всіляких гріховних дій. Це можуть бути кошмари, еротичні сновидіння або просто безглузді сни. Погані сновидіння, за твердженням мусульман, приходять до людини тоді, коли він не помолиться перед сном, багато їсть або лягати в ліжко з непристойними думками.

Третій вид сновидінь пов’язаний із звичайною діяльністю людини. Наприклад, мусульмани вірять у те, що якщо людина засне у визначений для прийняття їжі годину, він обов’язково побачить у сні, як він їсть.

Арабські тексти радять тим, хто побачив хороший сон, в першу чергу подякувати за нього Аллаха. Потім слід розповісти зміст сну своїм близьким, але приховати його від своїх недругів. Після чого слід звернутися за тлумаченням сновидіння до старійшини, який зазвичай цим і займається. Головне, попереджають аліми, щоб сон був розшифрований вірно, тому що сновидіння збулося саме так, як його тлумачать.

Християнство

Християнство також поділяє сни на даремні, тобто ті, що викликані «безліччю турбот», і ті, з допомогою яких з людьми говорить сам Господь. Так, згідно Біблії, Бог говорив уві сні з безліччю персонажів священного писання: з Авраамом, Авимелехом, Лаваном, Йосипом та іншими. Іноді ці сновидіння носили характер прямого діалогу або монологу, а іноді істини були спящему у вигляді символів і вимагали розшифровки.

Проте більшою мірою віщі сни, що стосуються долі всього людства, були привілеєм пророків, а простому смертному діставалися невигадливі сновидіння тільки про його власної долі. Про це говорив і святитель Микола Сербський: «Нерідко Господь Бог у сні дає людям сигнал не робити того, що вони задумали. Деяким богобоязливим жінкам, які страждають від безпліддя, які молили Бога дарувати їм дитя, були дані уві сні сигнали, що їхні молитви почуті. Не так вже рідко трапляється, що комусь у сні дається знак, що смерть близька. Приклади снів-сигналів численні і в наші дні».

Тим не менш святе письмо застерігає християн від зайвої довірливості до своїх снів. Адже часто помилкові сни сприймаються людьми, як правдиві. Ось, що говориться про сновидіннях у священних для християн текстах: «Я на пророків неправдиві звіщають, говорить Господь, вони розповідають про них та впроваджують Мій народ в оману своїми обманами і підступом, тоді як Я не посилав їх і їм не наказував, і вони помогти не поможуть народові цьому, говорить Господь» (Єр. 23: 32),і ще: «нехай не зводять вас ваші пророки, що серед вас, і віщуни ваші; і не слухайте ваших снів, що вам сняться» (Єр. 29: 8).

Іудаїзм

Жиди ставляться до сновидінь досить серйозно. Недарма у Вавилонському Талмуді можна знайти цілий розділ, присвячений сновидінь і їх тлумачення. Називається цей розділ «Брахот». Однак у тексті зазначено, що тлумаченням сновидінь повинен займатися в своєму роді професіонал, так як дане дійство є мистецтво.

До того ж, за твердженням експертів іудаїзму, слід відрізняти віщі сни від безглуздих або тих, що підказує нам навколишнє нас повсякденна дійсність або наші думки. Так, наприклад, у тому ж «Брахоте» описана така історія. Одного разу римський імператор запитав у одного єврейського мудреця: «Кажуть, ви, євреї, дуже розумні. Скажи, що я побачу сьогодні у сні?» Мудрець відповів: «Тобі присниться, як перси взяли тебе в полон і змусили пасти черв’яків золотою палицею!» Зрозуміло, що імператор перед сном тільки й думав, що про персів, хробаків і палиці із золота, зрозуміло і те, що все це дійсно йому приснилося.

Однак, на думку іудеїв, саме уві сні фізичне тіло людини діє, і активно функціонує тільки душа. Тому всякий віщий сон містить 1/60 частину пророцтва. Тим не менш, за словами рабинів, навіть самий правдивий сон подібний до послання, яке ніхто не прочитає. Так як навіть у тому випадку, якщо сон буде витлумачений вірно, долю людини він все одно змінити не зможе.