Горішок або задери хвіст

19


Так в народі називають волове очко, а ще його звуть подкоренник. Ця маленька пташка в наших широтах вважається вісником весни.

В лісі тільки-тільки просідає сніг під променями квітневого сонця, намічаються проталинки, несміливо біжать дзюркотливі струмочки, а на купах хмизу тріскучо покрикуючи, швидко снує строкатий птах величиною трохи більше волоського горіха.

Незважаючи на те кропивник одна із самих дрібних птахів, життєвої енергії в ньому стільки, що велетень може позаздрити.

Волове очко можна побачити не тільки тим, хто обстежує кожне дупло в лісі, очі, як вертка миша по землі серед стебел травинок або тим, хто обстежує зарості чагарнику, але і скачущим в щілинах парканів і плотів в міських і сільських садах. З-за цього на деяких європейських мовах волове очко називають «королем парканів».

Кропивник веде себе настільки оригінально, що навіть людина, яка не розбирається в птахах, може дізнатися його, якщо, звичайно, читав про нього.

Однак найбільше кропивник любить гратися там, де повалені дерева з сучками, чагарники, вивернуті коріння дерев.

Кропивник – Troglodytes troglodytes – кремезна пташка в два рази розміром менше горобця, єдиний представник сімейства крапивниковых.

Довжина тіла птаха від 9 до 12 см маса близько 8,5 р. Очі карі. Дзьоб і ноги червонувато-сірі. Дзьоб прямий, довгий, тонкий, загострений. Ноги довгі і сильні. Крила короткі, тупі, як би закруглені. Короткий хвіст піднятий нагору. Пір’я м’яке, пухке.

Загальна забарвлення рудувато-буре з темним поперечним малюнком. Голова більш темна, спина і хвіст більш світлих відтінків. Черевце сірувато-буре з темнуватими або чорнуватими поперечними смужками.

Забарвлення оперення самок і самців майже однакова і лише при пильному розгляданні зблизька можна помітити, що у самок на тон або навіть пів тони вона світліше, ніж у самців.

У молодих птахів на верхній частині тіла плям менше, а на нижній більше, ніж у дорослих, але вони світліше, ніж у дорослих птахів.

Найдивовижніше, що у цієї крихітки досить голосний і дзвінкий голос. Співає кропивник не тільки навесні, але і в середині літа і навіть взимку в місцях зимівлі.

Зовсім не співає він тільки в період линьки, який припадає на липень-вересень.

Його пісенька складається з різноманітних дивно чистих наступних одна за інший, але несхожих один на одного музичних трелей.

Співає кропивник зазвичай на купі хмизу або стоячи на пеньку, переставши співати, пташка негайно летить і ховається в заростях.

Так що якщо почуєте бадьорий црик-ти-цвк, або церр-цек-цек, то це і є пісенька волове очко.

До речі багато любителі і знавці пташиного співу, вважають пісеньку волове очко однією з найкращих на території середньої смуги Росії.

А. Брем писав, що спів волове очко складається з «довгою сюїти різноманітно змінюються високих флейтових тонів, які на середині досить тривалої пісні переходять в звучне поступово завмирають трель, остання повторюється часто і до кінця пісні, складаючи як би її укладення. Звуки так сильні і повні, що дивуєшся, як їх могла справити така маленька пташка».

Споконвічною батьківщиною, звідки сімейство крапивниковых поширилося по всьому світу, вважається Північна Америка. Сімейство крапивниковых налічує приблизно 63 види, об’єднаних в 12-16 пологів.

Насправді кропив’яники здавна мешкають у Південній Америці, а в Європу проник тільки один вид — звичайний кропивник. Зараз же його можна зустріти як в Євразії, так і Північній Африці.

У Росії кропив’яники зустрічаються на всій Європейській території.

Мешкає він найчастіше недалеко від води, в хвойних і змішаних лісах з густим підліском, в сирих ярах з заростями вільхи, воліє місця, де багато хмизу, є зарості кропиви, папороті, малини і всякий бурелом.

Селиться він і чагарникових лісосмугах, а так само у містах, в парках і садах.

Тримається пташка в самій гущавині гілок або біля землі.

Кажуть, що кропив’яники як миші і полівки можуть просуватися під снігом.

Літати на відкритому просторі вони уникають.

Дзьоб волове очко спеціально пристосований для лову комах, тому птах харчується дрібними безхребетними тваринами, павуками, клопами, жуками, гусеницями, метеликами, попелицями, яйцями, личинками, лялечками комах, хробаками, равликами, многоножками.

Восени і взимку кропивник їсть насіння рослин і ягоди.

Самці прилітають із зимівлі раніше самок і займають великі гніздові ділянки площею до 4-7 га. І відразу починають співати свою пісеньку, тим самим попереджаючи інших самців, що ділянка вже зайнятий.

Зазвичай самець вибудовує від 5 до 8 гнізд в різних місцях свого великого володіння. Одні з гнізд він доробляє до кінця, крім внутрішнього оздоблення, інші гнізда відбудовує лише до половини.

Розміщує свої гнізда самець волове очко між товстими стовбурами в густих чагарниках, у широких дуплах дерев, в кроні дерева на великій висоті, в звисаючих над річками коренях дерев, в тріщині стіни будинку, під застрехой, у дровітні дров або купі хмизу, живоплоту, у заглибинах грунту.

Робить ж гнізда кропивник із зеленого моху, рідше лишайника, обплітаючи вхідний отвір тонкими ялиновими прутиками. Краю лотка викладаються торішнім листям папороті. Якщо співвідносити створені гнізда з розмірами самої птиці, то вони здаються величезними.

У період спорудження гнізд до самця приєднується вільна від шлюбних уз самка і вибирає якийсь із спальних гнізд, після чого сама вистилає його мохом, пір’ям, пухом, шерстю і приступає до відкладання яєць.

В одній кладці міститься 6-8 круглих і красивих на вигляд яєць, покритих білою матовою або кольору слонової кістки шкаралупою і поцяткованих дрібними червоними або коричневими плямами і цятками. На тупому кінці яйця ці цятки, як правило, утворюють віночок. Одна самка висиджує близько двох тижнів, рідше обидва батьки.

В інших гніздах в період насиджування самкою кладки ночує самець.

Пташенята перебувають у гнізді 12-14 діб. Потім молоді птахи вилітають з гнізда, і батьки продовжують їх підгодовувати 7-8 днів.

Коли починає сутеніти, молоді птахи влаштовуються на нічліг в одному зі спальних гнізд, зроблених батьком.

Як правило, пара виводить пташенят два рази на рік – у квітні та липні.

При нестачі самців на даній території, буває так, що в одного самця, 2-3 самки. У цьому випадку самець бере участь у вигодовуванні всіх виводків.

Іноді, коли птахи передчувають теплу і малосніжну зиму, вони залишаються зимувати в рідному краю.

А якщо раптом вдарить мороз, то на ночівлю збираються разом по кілька птахів, які забираються в різні укриття і збираються в клубок для збереження тепла.

Кропив’яники приносять величезну користь лісу і саду, тому, що постійно потребуючи в поповненні енергії ця непосидюча птах поїдає величезна кількість комах, як дорослих особин, так і яєць.

Тому кропив’яники в лісі, в парку, рятують красу і збереження зелених насаджень, а в саду урожай.
Пісня волове очко благотворно впливає на нервову систему людини, піднімає настрій і вчить любити життя і радіти навколишньому світу.