Сова не їжа, але один саду

0
215


Не так давно мені зателефонували знайомі і радісно повідомили: – А ти знаєш, у нас на дачі оселилися сови!

– Як так сови? Які?
– Звичайні! Ми сфоткали їх і пошукали по інтернету, виявляється це сова! Уявляєш?

Представляти, я, звичайно, уявляла, що в дитинстві багато читала про птахів і тварин, бачила не раз фотографії різних сов. Згадала, що прабабуся розповідала, що раніше сов тримали замість кішок. Правда, їм підрізали крила…

І тут якось непомітно для себе зацікавилася цим птахом… Виявляється, назва «сова», зустрічається ще в давньоруській мові, згадується це птах і в Біблії. Пропонується маса трактувань значення цього слова.

Але, на мій погляд, найвірогідніше від «не насичує», тобто неїстівна птах. Так як «сить» має значення «їжа, страви». А сова дослівно – «не їжа». З переходом до християнства була накладена заборона на вживання в їжу деяких тварин і птахів.

Звичайна сіра – Strix aluco – птах із сімейства совиних. Звичайну сова називають так само сірої за переважання сірого відтінку в оперенні.

Але неясыти бувають сірі і руді. Всього на землі живе близько 10 підвидів неясыти звичайної. Вони живуть в Європі, Азії, Америці, Північній Африці. На території Росії мешкають сова бородата, довгохвоста і сіра.

Найчастіше на очі попадається саме сова сіра. Її розмір 36-70см, вага близько 500г.

Голова кругла і може обертатися на 270 градусів. У звичайної неясыти немає пір’яних «вушок», зате вушні отвори великі і майже повністю прикриті складкою шкіри. Райдужка очей бура. Дзьоб жовтувато-воскового кольору, високий, стиснутий з боків.

Крила округлої форми, широкі, у розмаху сягають метра. Кігті чорні. Оперення досить пухке, як правило, сірувате, або рудувата, з бурими плямами.

Нижня частина тіла світліша верхній. На грудях довгі чорні пестрины, на плечах білі плями.

Взагалі пір’я неясыти нагадує кору дерев і допомагає їй з ними зливатися.

На Кавказі зустрічаються кавово-бурі неясыти.

Мешкають неясыти в мішаних і листяних лісах, зазвичай поруч з опушкою або галявиною, в тайгових масивах її можна зустріти і в хвойних лісах. Неясыти часто селяться поряд з людьми, і не тільки в лісництві, але і в міських садах, на дачах.

Неясыти бувають осілі і кочові. Мешкають в Росії не кочують.

Сова спритна і рухлива птах, що літає безшумно, вона веде нічний спосіб життя, а вдень ховається на деревах, ховається в дуплах, стежачи за будь-якими небезпечними для неї проявами в навколишньому світі. З настанням темряви, а інколи і на заході, сова починає полювання, літаючи низько над землею, прислухаючись до будь-яких звуків і виглядаючи здобич.

Сова полює на гризунів, земноводних, плазуни, безхребетних, птахів. Найбільш частою її здобиччю стають дрібні гризуни, особливо миші і комахи. Свою здобич сова, як правило, підбирає з землі.

Але, на жаль, ловить і дрібних птахів, наприклад горобців, голубів і навіть ластівок. Трапляється, що сова може спіймати зайця, а біля водойм ласує рибою. Може ловити жаб. Під час гніздування сова полює тільки на гризунів.

Сова не можна назвати гомінкої птахом, вона швидше мовчазна. Але вночі можна почути крики цих птахів. У самців з настанням темряви починається своєрідна перекличка. Голос неясыти можна особливо часто чути навесні, коли у шлюбний період самці влаштовують концерти і самки їм відповідають. Самці довго і протяжно ухають, а самки вскрикивают глухо і коротко. Видають неясыти і більш приємні звуки, свистять, клацають дзьобом, а в момент небезпеки шиплять.

Шлюбний період у сови починається на початку березня і триває до травня.

Гніздитися сова звичайна в дуплах, штучних пташиних будиночках, на горищах під дахами сільських будинків, у старих колодах пнів… Гнізда неясыти не будують, просто відкладають яйця прямо на дерев’яну поверхню або потерть. Кладка звичайно складається з 2-4 яєць, рідко 7-8 яєць.

Самка починає лупити з першого яйця, тому пташенята вилуплюються з проміжками в часі. Пташенята з’являються на світ білими і пухнастими, з закритими вухами і сліпими. Вага їх не більше 30 р.

На другу добу після народження вони починають бачити і чути, через два тижні встають на ноги, через чотири тижні стають непосидючими, їх оперення поступово стає сірим з поперечними смужками на черевці.

Неясыти відважно захищають своє гніздо і пташенят. Якщо вони вважатимуть, що якась тварина або людина становлять небезпеку для виводка, то можуть накинутися навіть вдень. Так що не варто проявляти підвищену цікавість і намагатися зазирнути в гніздо сови, навіть якщо птахи оселилися на дачі.

Пташенята вилітають з гнізда, але до кінця літа тримаються недалеко від батьківського гнізда.

Восени птахи розлітаються в різні боки і зимують поодинці.

Зазвичай сова проживає все життя на одній і тій же території і неохоче покидає її, навіть якщо не вистачає корму. Птахи не порушують чужу територію, але зі своєю проганяють непрошених гостей.

Неясыти вважаються корисними птахами. У лісі, біля сільськогосподарських угідь, полюючи на полях і в садах, вони знищують велику кількість гризунів і шкідливих комах, приносячи велику користь людині.

Якщо неясыти оселилися в саду, то їх можна розгледіти на деревах і спостерігати за ними досить цікаво.

А деякі любителі заводять сови, як домашніх улюбленців і тримають їх на утеплених лоджіях і балконах або навіть в квартирах. Кажуть, що ці птахи дуже забавні, товариські і розумні, прив’язуються до людей і навіть люблять сидіти або лежати у них на колінах, тихо муркочучи зразок кішки. Птахи не ображаються, коли люди струшують їх з колін, щоб зайнятися своїми справами.

Тримати цих птахів рекомендують парами, так як поодинці вони нудьгують і сильно кричать. До того ж сови краще тримати у вольєрі, де є всі умови для комфортного життя. У клітині вони дичавіють і ламають собі крила.

Годувати птахів рекомендується з ранку і регулярно прибирати послід і недоїдені залишки їжі. Годують сови мишами, на день вистачає 1-2 штук, добовими курчатами, мороженими нарізаними щурами. М’ясо рекомендується обвалювати в натертої моркви. Воду в поїлки потрібно міняти щодня.

А ще ці птахи люблять купатися, для купання їм потрібен великий таз, глибиною до 5 см, з високими бортиками.

Птахи сильно брызгаются і з задоволенням окатят бризками необережного хазяїна. Міняти воду в тазику потрібно кожні два дні.

Вдень сова ховається від сонця, тому у вольєрі повинно бути дупло і тінистий куточок, щоб пташка могла туди сховатися.

Незважаючи на те, що неясыти не заперечують проти погладжувань, якщо птах відвертається і не виявляє розташування до пестощів, то потрібно негайно відстати від неї, інакше вона озлобиться.

Неясыти не люблять гучних звуків, у тому числі гучної музики і людських криків, яскравого миготливого світла, спалахів.

Залишати сову гуляти по квартирі без нагляду не можна, так як вона багато чого може накоїти.

Мені здається, що неясыти все-таки краще жити на волі, в природному середовищі. Якщо ці птахи оселилися на дачі, то можна побудувати для них будиночок, підгодувати тими ж курячими кісточками. І милуватися на них здалеку, з щирою вдячністю за все добре, що вони роблять для саду.